Herdenking
73e provinciale herdenking Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders

Op woensdag 13 september 2017 jl. vond voor de 73e maal de provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats in Waalre.
Voor de zomervakantie werden wij (bs De Regenboog locatie Wijbosch) door de burgemeester van Meierijstad uitgenodigd om hier met 2 kinderen van groep 8 samen met wethouder Eus Witlox naar toe te gaan.
De herdenking begon om 19.00 uur en werd georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden. Gastsprekers waren de heer Jac Kriens, o.a. oud docent Maatschappijleer van de scholengemeenschap De Nassau Breda en Frank Lammers, acteur, regisseur en televisiepresentator. Centraal stond het thema 'Kinderen in oorlogstijd'.
Tegen zessen werden wij (Joey, Guido en juf Suzanne) opgehaald door de wethouder. Bij aankomst in de kerk, waar de herdenking plaatsvond, werden wij naar de onze plaats gewezen gereserveerd voor burgemeesters en kinderen.
In de kerk zat een gemengd koor, tijdens de liedjes die zij zongen werden er in de koepel van de kerk foto's getoond van kinderen in oorlogstijd toen en nu.
Vooraan in de kerk zaten de veteranen uit Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk.
De herdenkingsdienst was heel bijzonder. Met name de toespraak van Frank Lammers en 'The Last Post' gespeeld op een trompet en de 2 minuten stilte nadien. Echt indrukwekkend!
Aan het einde van de herdenking werden alle belangrijke genodigden omgeroepen, achter een kransdrager liepen zij de kerk uit. De veteranen waren de laatste die de kerk verlieten, onder applaus verlieten zij de kerk.
Vervolgens liepen we in een stoet richting de kapel waar de kransen waren neergelegd. Hier bracht iedereen een stille groet aan de gesneuvelde militairen.
Na de officiële herdenking was er nog een samenzijn in ontmoetingscentrum 'Het Klooster'. Hier hebben we een aantal veteranen gesproken en de hand geschud. Het was een bijzondere ervaring.