Verkeersweek

In de week van 12 t/m 16 maart hebben we op beide locaties de verkeersweek gehouden.

Voor de groepen 1-2-3 stonden het oversteekproject: "Kijk Uit" op het programma met daarbij een bijbehorend poppentheater van theatergroep Poppenjans. Een leuk en leerzaam leuk en leerzaam interactief programma waar alle leerlingen van de onderbouw iets van hebben geleerd.

Voor de groepen 4-5-6 was een skate-clinic georganiseerd. De kinderen hebben o.a. over planken gesprongen, tikkertje op skeelers gespeeld en nog veel meer leuke dingen. De kinderen die het nog niet zo goed konden of durfde kregen in een apart groepje uitleg en mochten op hun eigen tempo skeeleren.

Alle leerlingen uit groep 7 hebben tijdens de verkeersweek een bezoek gebracht aan het DAF museum. Het eerste onderdeel was gezamenlijk en hierbij kregen alle leerlingen wat theorie over het verkeer. Daarna werd de groep opgesplitst in groepen waarna ze deel gingen nemen aan 3 activiteiten, een verkeerspuzzel waar verkeerssituaties op werden nagespeeld, een speurtocht door het museum en een bezoekje aan de verkeerszone, waar met o.a. interactieve computertoepassingen verkeerssituaties werden gesimuleerd.

Op woensdag 14 en 21 maart hebben de groepen 7 en 8 het Dode Hoekproject uitgevoerd. Dit is een verkeerseducatieprogramma bedoeld voor kinderen op de basisschool. Het leert een kind goed en verantwoord omgaan met het huidige verkeer. Veel kinderen weten niet precies wat de dode hoek van een vrachtwagen of bus of tractor is. Ze hebben niet door dat een vrachtwagenchauffeur niets ziet als je in de dode hoek loopt of fietst. Het Dode Hoekproject wil kinderen bewust maken van dit gevaar. Door zowel theorie- als praktijkles over de dode hoek te geven, gaan kinderen beter voorbereid de weg op. In de klas is door de leerkrachten eerst een DVD vertoond over de Dode Hoek.

Er kwam een heuse vrachtwagen, belangeloos beschikbaar gesteld door BAS Volvo Trucks uit Veghel, naar school om de kinderen kennis te laten maken met de praktijk. De praktijkles werd verzorgd door twee vrijwilligers BAS Volvo Trucks. De heren hebben eerst uitleg over de dode hoeken van een vrachtwagen gegeven. Daarna mochten de leerlingen een voor een achter het stuur plaatsnemen om te ervaren wat een vrachtwagenchauffeur wel en niet ziet vanuit de bestuurdersstoel. Om de dode hoeken te demonstreren ging een kind voor de vrachtwagen staan en liep een ander kind rond de vrachtwagen; wanneer zie je een naderende persoon nog wel en wanneer niet meer en wat zie je met en zonder de dodehoekspiegel. Tip van de chauffeurs: Als jij de chauffeur kunt zien, kan hij jou ook zien!

Sinds 1 januari 2003 moeten alle vrachtwagens een dodehoekspiegel hebben waarmee de dode hoek kleiner wordt en sinds mei 2009 is een camera of spiegel aan de voorzijde verplicht voor nieuwe vrachtwagens. Dat neemt echter niet weg dat je nog steeds goed op moet letten!
Het was een leerzame ochtend en de kinderen vonden het geweldig.
Met de hartelijke dank aan BAS Volvo Trucks.
En kinderen blijf ruim achter een vrachtwagen en zorg dat je zichtbaar bent voor de chauffeur!

We kunnen terugkijken op een leuke, gezellige maar vooral leerzame verkeersweek. Voor het schooljaar 2018-2019 staat Streetwise weer op het programma, maar hierover later meer.